De ervaring leert dat lekkage aan uw dakraam in veel gevallen voortkomt uit niet volledig correcte montage. Om dit uit te sluiten hebben wij de volgende checklist voor u opgesteld:
- Weet u zeker dat het niet om condensvorming gaat?
Zie uitleg Wat is condens? link
- Is uw dakraam bij regen volledig gesloten of staat de raamvleugel in de kierstand?
Als het dakraam op de kierstand staat kan er onder bepaalde omstandigheden regenwater naar binnen komen. Het is dus van belang dat uw het dakraam bij regen altijd volledig sluit. Ventileren kan dan alsnog via het geïntegreerde ventilatierooster.
- Zijn de afwateringsgoten links, rechts en boven uw dakraam volledig schoon?
Zijn de afwateringsgoten niet volledig schoon, veeg deze dan met een borstel alsnog schoon.
- Zijn de afwateringsgoten links, rechts en boven uw dakraam breed genoeg?
Benodigde breedtes: – links en rechts naast uw dakraam: 3 – 6 cm;
-Boven uw dakraam: 6 – 13cm
Zijn de afwateringsgoten niet breed genoeg? Dit kan lekkage teweegbrengen door overbelasting van regenwater op het dakraam. Raadpleeg uw dakraammonteur of neem contact op met een FAKRO Specialist die de dakpannen rondom uw dakraam aanpast zodat voldoende ruimte ontstaat.
- Liggen er links of rechts van of boven het dakraam zonnepanelen? Deze dienen ook op bovengenoemde afstanden van het dakraam verwijderd te liggen. Het is zelfs raadzaam om bij installatie van zonnepanelen altijd één dakpan rondom het dakraam vrij te houden.
Indien deze genoemde afstanden niet zijn aangehouden, dient u contact op te nemen met uw zonnepanelen installateur.
- Ligt er in het dakvlak boven uw dakraam een kapotte dakraam of nokvorst?
Dit kan ervoor zorgen dat er lekwater via de dakplaat/dakbeschot de dakraamsparing in loopt. Laat deze door een dakdekker vervangen.
- Ligt de onderzijde van uw dakraam op minder dan 8cm of meer dan 12cm boven de onderliggende dakpannen?
Dit kan tot gevolg hebben dat er regenwater onder het dakraam blijft staan dat op den duur naar binnen kan dringen. Laat dit door uw dakraammonteur of FAKRO Specialist aanpassen.
- Is de lekwatergoot boven uw dakraam aangebracht op de dakplaat/dakbeschot?
Indien dit niet het geval is, kan er lekwater via de dakplaat/dakbeschot bij de dakraamsparing naar binnendringen. Laat deze alsnog door uw dakraammonteur of FAKRO Specialist aanbrengen.
- Is er door de aluminium gootstukken geschroefd? (Bijvoorbeeld voor bevestigen dakpannen of bevestigingsrails t.b.v. zonnepanelen?
Indien dit het geval is, kan er regenwater door de dakraamsparing naar binnendringen. Het element van het gootstuk waar doorheen is geschroefd dient te worden vervangen en de bevestiging van bovengenoemde elementen moet op een andere manier worden verzorgd.
- Zijn alle schroeven van de aluminium afdekprofielen op uw dakraam goed vastgeschroefd?
- Is de dakhelling volgens het voorschrift van het toegepaste dakraam?
Meer informatie over de minimale en maximale dakhelling voor toepassing van elk type FAKRO dakraam vindt u in onze documentatie. Komt dit niet overeen, neemt u dan contact met ons op voor advies.
Indien dit niet het geval is kan er regenwater nar binnen dringen. U kunt de schroeven alsnog met een accuschroefmachine vastdraaien.
Tip voor veilig werken:
Verricht onderhouds- of herstelwerkzaamheden altijd van binnenuit.